utorak, 23. travnja 2013.

MASLAČAK



Jedna je od prvih biljaka koja svojim pojavljivanjem naslućuje dolazak toplijih dana .
Maslačci, to divno žuto cvijeće, porijeklom su iz Grčke . 
Jeste li već ugledali žute maslačkove glavice nakon ove duge zime? 




Znadete  li da u toj toj maloj, jednostavnoj i nenametljivoj biljčici  ‘korovu’ sadržano sve što nam treba kako bismo napravili jednu ozbiljnu proljetnu detoksikacijsku kuru?
Vrlo je ljekovita biljka , a za nju su znali još od davnih vremena.






Od mnogobrojnih iskušanih recepata mogu vam preporučiti ova dva :



Od svježih listova maslačka napravite salatu u koju možete dodati kuhani krumpir i maslinovo ulje. Dobit ćete izvrsnu poslasticu, a svom organizmu osiguravate veću količinu nutrijenata nego, primjerice, špinatom ili rajčicama. Sa samo 45 cal na sto grama, maslačak sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.






Od cvjetova maslačka se pripravlja sirup, koji možete koristiti za zaslađivanje čaja ili ga uzimati na žlicu. U mojem domačinstu dobio je naziv „ med od maslačka „ Priprema se na način da se četiri pregršti (osam punih šaka) cvjetova maslačka prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg šećera, te sok iscijeđena dva limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz stalno miješanje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu treba uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu. Naš savjet : cvjetove nemojte kuhati na prevelikoj“ vatri“ nego da polagano
vri (temperatura neka bude oko 100 stupnjeva celzija). Možete  tom sirupu, kojega dokuhavate dodati i par kriški limuna koji daju i lijepu dekoraciju samom sirupu.


Maslačke ubirajte na nekoj osamljenoj livadi daleko od prometnica i polja koja se tretiraju sa raznim otrovima.
 
Mnogobrojne recepte možete naći na netu i sami će te se uvjeriti kako je to veoma ljekovita biljka.
Iz mojeg iskustva mogu vam još i preporučiti i njegove stapke koje pojedem netom ubrane.
Jesu gorke ali tu gorčinu kompeziram saznanjem da su jako ljekovite.
U ostalom sjetite se mladosti kako smo izrađivali trubice od stapki i u njih puhali i ne znajući da pritom unašamo sok u organizam.

Želim Vam mnogo zdravlja , a ovaj post neka vam pomogne u detoksikaciji organizma.

  Mario





3 komentara:

  1. znam za ta svojstva maslačka i baš mi je drago da ste se sjetili tih recepata, ja ih imam u svojoj tekici .. podjeliću sa ostalima googlićima...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna hvala na posjeti .
      Želim ti mnogo zdravlja i ugodan dan

      Izbriši
  2. Nema što u maslačku nije ljekovito.
    Korijen maslačka također možete koristiti za čaj u mnogim bolestima ili jednostavno u juhi.

    OdgovoriIzbriši

Molim da Vaši komentari ne sadrže nepristojne sadržaje .
Hvala