Jedna je od
prvih biljaka koja svojim pojavljivanjem naslućuje dolazak toplijih dana .
Maslačci, to
divno žuto cvijeće, porijeklom su iz Grčke .
Jeste li već ugledali žute
maslačkove glavice nakon ove duge zime?
Znadete li da u toj toj maloj, jednostavnoj i
nenametljivoj biljčici ‘korovu’ sadržano
sve što nam treba kako bismo napravili jednu ozbiljnu proljetnu detoksikacijsku
kuru?
Vrlo je
ljekovita biljka , a za nju su znali još od davnih vremena.
Od
mnogobrojnih iskušanih recepata mogu vam preporučiti ova dva :
Od svježih listova maslačka napravite salatu u
koju možete dodati kuhani krumpir i maslinovo ulje. Dobit ćete izvrsnu
poslasticu, a svom organizmu osiguravate veću količinu nutrijenata nego,
primjerice, špinatom ili rajčicama. Sa samo 45 cal na sto grama, maslačak
sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i
željezo.
Od cvjetova
maslačka se pripravlja sirup, koji možete koristiti za zaslađivanje čaja ili ga
uzimati na žlicu. U mojem domačinstu dobio je naziv „ med od maslačka „
Priprema se na način da se četiri pregršti (osam punih šaka) cvjetova maslačka
prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg šećera,
te sok iscijeđena dva limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz
stalno miješanje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu treba uliti
u boce i držati na hladnom i suhom mjestu. Naš savjet : cvjetove nemojte kuhati
na prevelikoj“ vatri“ nego da polagano
vri (temperatura
neka bude oko 100 stupnjeva celzija). Možete tom sirupu, kojega dokuhavate dodati i par
kriški limuna koji daju i lijepu dekoraciju samom sirupu.
Maslačke
ubirajte na nekoj osamljenoj livadi daleko od prometnica i polja koja se
tretiraju sa raznim otrovima.
Mnogobrojne
recepte možete naći na netu i sami će te se uvjeriti kako je to veoma ljekovita
biljka.
Iz mojeg iskustva mogu vam još i preporučiti i njegove stapke koje pojedem netom ubrane.
Jesu gorke ali tu gorčinu kompeziram saznanjem da su jako ljekovite.
U ostalom sjetite se mladosti kako smo izrađivali trubice od stapki i u njih puhali i ne znajući da pritom unašamo sok u organizam.
Želim Vam mnogo zdravlja , a ovaj post neka vam pomogne u detoksikaciji organizma.
Mario
znam za ta svojstva maslačka i baš mi je drago da ste se sjetili tih recepata, ja ih imam u svojoj tekici .. podjeliću sa ostalima googlićima...
OdgovoriIzbrišiVesna hvala na posjeti .
IzbrišiŽelim ti mnogo zdravlja i ugodan dan
Nema što u maslačku nije ljekovito.
OdgovoriIzbrišiKorijen maslačka također možete koristiti za čaj u mnogim bolestima ili jednostavno u juhi.